Morphology of Jê vessels in corn cauim production in Vereda III: a proposal.
DOI:
https://doi.org/10.11606/issn.2448-1750.revmae.2016.137288Keywords:
Archaeobotany, Fermentation, Fermented corn beverage, Je, Ceramic vessels.Abstract
An archaeobotanical analysis focused on starch granules extracted from ceramic vessels and a lithic artifact exhumed in Vereda III, MG revealed the widespread presence of corn (Zea mays sp). A previous study of the artifacts detected typical marks of fermentation in some vessels, thus, raised the possibility that more vessels have been used in the production of corn cauim (a fermented alcoholic beverage). The aim of the current research was to understand the production of this drink/food in its multiple possibilities through historical accounts, ethnographies, technological information and tests with fermentation. The taphonomical effects of the various stages of the process on the corn starch granules were investigated in literature and through tests. Here a proposition is made about the morphology of Je vessels used in the preparation of corn cauim, thought from the intersection of two types of evidence: the study of microtrace contained in archaeological artifacts and the trademarks in the vessels.
Downloads
References
Babot, M.P. 2003. Starch grain damage as an indicator of food processing. In: Hart, D.M., Wallis, L.A. (Orgs.), Phytoliths and starch research in the Australian-Pacific-Asia regions. Australian National University, Terra Australis.
Babot, M.P. 2007. Granos de almidón en contextos arqueológicos: posibilidades y perspectivas a partir de casos del noroeste argentino. In: Marconetto, B., Babot, P., Oliszewski, N. (orgs.). Paleoetnobotánica del cono Sur: Estudios de casos y propuestas metodológicas. Córdoba: Ferreyra Editor. 95-125pp.
Brochado, J.P. 1977. Alimentação na floresta tropical. Porto Alegre: Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Instituto de Filosofia e Ciências Humanas, Caderno n° 2. Coil, J.; Korstanje, M.A.; Archera, S.; Hastorf, C. 2003. Laboratory goals and considerations for multiple microfossil extraction in archaeology. Journal of Archaeological Science, 30: 991-1008.
Freireyss, G.W. (1906). Viagem ao interior do Brasil nos anos de 1814-1815. Revista do Instituto Historico e Geographico de São Paulo XI: 158-228. Disponível em: http:// biblio.etnolinguistica.org/freireyss_1906_ viagem; Acessado em: 17/03/2015.
Gardiman, G.G. 2014. Vereda III: uma análise paleoetnobotânica. Monografia de graduação. Universidade Federal de Minas Gerais, Belo Horizonte. Giovannetti, M.; Capparelli, A.; Pochettino,
M.L. 2008. La Arqueobotánica en Sudamérica. ¿Hacia un equilibrio de enfoques? Discusión en torno a las categorías clasificatorias y la práctica arqueobotánica y paleoetnobotánica. In: Archila, S., Giovannetti, M., Lema, V. (Eds.). Arqueobotánica y Teoria Arqueológica: discussiones desde Suramérica. Universidad de los Andes, Facultad de Ciencias Sociales, Departamento de Antropología, CESO, Ediciones Uniandes, Bogotá, 17-34.
Haslam, M. 2004. The decomposition of starch grains in soils: implications for archaeological residue analyses. Journal of Archaeological Sciences, 31: 1715-1734. Henry, A.G.; Hudson, H.F.;
Piperno, D.R. 2009 Changes in starch grain morphologies from cooking. Journal of Archaeological Sciences, 36: 915-922. Hoehne, F.C. 1937. Botânica e agricultura no Brasil do século XVI. Pesquisas e contribuições. Série 5a Brasiliana vol.71. Companhia Editora Nacional, São Paulo.
Juan-Tresserras, J. 1998. La cerveza pré-histórica: investigaciones arqueobotânicas y experimentales. In: Maya, J.L., Cuesta, F., López, J. (eds.) Genó: um poblado del Bronce Finalen el Bajo Segre (Lleida). Publicacions Universitat de Barcelona, Barcelona, 239-252. Lima, O.G. 1975. Pulque, balchê e pajauaru. Na etnologia das bebidas e dos alimentos fermentados. Universidade Federal de Pernambuco, Recife.
Neves, W.A.; Kipnis, R.; Araújo, A.; Piló, L.B.; Hubbe, M.O.; Gonçalves, D.; Gloria, P.T.; Hubbe, A.C.; Castro de Oliveira, E.;
Auti, J.P.V. (2004). Origens e microevolução do homem na América: uma abordagem paleoantropológica. Relatório. FAPESP, São Paulo.
Neumann, M.A. 2008. Ñande-Rekó. Diferentes jeitos de ser Guarani. Dissertação de mestra do. Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Porto Alegre.
Noelli, F.S; Brochado, J.P. 1998. O cauim e as beberagens da guarani e tupinambá: equipamentos, técnicas de preparação e consumo. Revista do Museu de Arqueologia e Etnologia, 8: 117-128.
Rodrigues, 2011. Fora das grandes aldeias: A ocupação do recôndito sítio arqueológico Vereda III. Dissertação de Mestrado. Universidade Federal de Minas Gerais, Belo Horizonte.
Spix, J.B.; Martius, C.F.P. 1824. Travels in Brazil in the years 1817-1820 (Lloyd, H.E., trad.). Longman, Hurst, Rees, Orme, Brown and Green: London. Disponível em: http:// www.etnolinguistica.org/biblio:spix-martius-1824-travels.
Vinton, S.D.; Perry, L.; Reinhard, K.J.; Santoro, C.M.; Teixeira-Santos, I. 2009. Impact of Empire Expansion on Household Diet: The Inka in Northern Chile’s Atacama Desert. PLoS ONE 4(11): e8069. doi: 10.1371/journal.pone.0008069.
Wied-Neuwied, M.P. 1942. Viagem ao Brasil nos anos de 1815 a 1817. Mendonça, Edgard S.; Figueiredo, Flavio P. (trads.). Brasiliana. Série 5a , vol.1. Disponível em: http://www. brasiliana.com.br/obras/viagem-ao-brasilnos-anos-de-1815-a-1817.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2016 Gilberto G. Gardiman, Igor Morais Mariano Rodrigues, Leandro M. Cascon, Andrei Isnards
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.