Lipid peroxidation and ethanol

role of vitamin-E and glutathione

Authors

  • Alceu Afonso Jordão Júnior Faculdade de Ciências Farmacêuticas da Universidade de São Paulo
  • Paula Garcia Chiarello Faculdade de Ciências Farmacêuticas da Universidade de São Paulo
  • Mônica S. Meirelles Bernardes Departamento de Clínica Médica da Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo.
  • Helio Vannucchi Divisão de Nutrição Clínica do Departamento de Clínica Médica da Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo.

DOI:

https://doi.org/10.11606/issn.2176-7262.v31i3p434-449

Keywords:

Lipid Peroxidation. Alcohol, Ethyl. Glutathione. Vitamin E. Free Radicals.

Abstract

Free radical generation is a important step in the pathogenesis of ethanol associated liver injury. Administration of ethanol induces an increase in lipid peroxidation either by enhancing the production of oxygen reactive species and by decreasing levels of endogenous antioxidants. This review focuses the generation of free radical, specially at the microssomal levels and the role of two nutritional antioxidants: vitamin E and glutathione.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Alceu Afonso Jordão Júnior, Faculdade de Ciências Farmacêuticas da Universidade de São Paulo
    Doutorando em Ciência dos Alimentos, Área de Nutrição Experimental da Faculdade de Ciências Farmacêuticas da Universidade de São Paulo
  • Paula Garcia Chiarello, Faculdade de Ciências Farmacêuticas da Universidade de São Paulo
    Doutoranda em Ciência dos Alimentos, Área de Nutrição Experimental da Faculdade de Ciências Farmacêuticas da Universidade de São Paulo
  • Mônica S. Meirelles Bernardes, Departamento de Clínica Médica da Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo.
    Especialista em Laboratório da Divisão de Nutrição Clínica do Departamento de Clínica Médica da Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo.
  • Helio Vannucchi, Divisão de Nutrição Clínica do Departamento de Clínica Médica da Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo.
    Docente da Divisão de Nutrição Clínica do Departamento de Clínica Médica da Faculdade de Medicina de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo.

Published

1998-09-30

Issue

Section

Review

How to Cite

1.
Jordão Júnior AA, Chiarello PG, Bernardes MSM, Vannucchi H. Lipid peroxidation and ethanol: role of vitamin-E and glutathione. Medicina (Ribeirão Preto) [Internet]. 1998 Sep. 30 [cited 2024 Jun. 29];31(3):434-49. Available from: https://journals.usp.br/rmrp/article/view/7697