Locavorismo: uma análise de suas contradições à luz de experiências de agricultura urbana em São Paulo

Authors

DOI:

https://doi.org/10.1590/s0103-4014.2021.35101.016

Keywords:

Food activism, Locavorism, Urban agriculture

Abstract

This article is a conceptual explorations of the food activist movement called “locavorism”, contextualizing its emergence and some of its manifestations. When put into practice, locavorism can have diverse and even antagonistic effects. In order to analyze these contradictions, interviews were conducted with two farmers’ organizations in the city of São Paulo, inserted in local consumption circuits, so that the potential social and environmental effects of this type of procurement could be understood in practice.

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Author Biographies

  • Manuela Maluf Santos, Universidade de São Paulo. Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz”. Programa de Pós-Graduação Interunidades em Ecologia Aplicada

    é mestranda no Programa de Pós-Graduação Interunidades em Ecologia Aplicada (PPGI-EA/USP), Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz” (Esalq), Universidade de São Paulo (USP). @ – manuela.santos@usp.br / https://orcid.org/0000-0002-9556-839X.

  • Paulo Eduardo Moruzzi Marques, Universidade de São Paulo. Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz”

    é professor associado do Departamento de Economia, Administração e Sociologia da Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz” (Esalq), Universidade de São Paulo (USP) e do Programa de Pós-Graduação Interunidades em Ecologia Aplicada (PPGI-EA). @ – pmarques@usp.br /https://orcid.org/0000-0002-0514-7568.

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Published

2021-04-30

Issue

Section

Agricultura urbana

How to Cite

Santos, M. M., & Marques, P. E. M. (2021). Locavorismo: uma análise de suas contradições à luz de experiências de agricultura urbana em São Paulo. Estudos Avançados, 35(101), 257-268. https://doi.org/10.1590/s0103-4014.2021.35101.016