Comidas da horta e do mato: plantas alimentícias em quintais urbanos no Vale do Paraíba

Authors

DOI:

https://doi.org/10.1590/s0103-4014.2021.35101.017

Keywords:

Urban home gardens, Ethnobotanical knowledge, Non-conventional food plants

Abstract

In the cities of Areias and São José do Barreiro (the region of the Paraíba river valley) agriculture is practiced in urban vegetable gardens, surrounded by knowledge about cultivation, collection and consumption of various plants deemed non-conventional for the large market. The research that identified this aimed to characterize urban agriculture in home vegetable gardens, conduct an inventory of known agrobiodiversity with emphasis on non-conventional edible plants (PANC), and demonstrate their importance in preserving knowledge about the use of species. Fifty-nine residents were interviewed, and 172 species and food varieties were found, of which 35 are considered non-conventional. Agriculture in urban home gardens has significant importance in preserving knowledge about available agrobiodiversity, including spontaneous and cultivated non-conventional food species. Home vegetable gardens are important spaces for the perpetuation of this knowledge, the preservation of which a sine qua non condition.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Guilherme Reis Ranieri, Universidade de São Paulo. Faculdade de Medicina

    é mestre em Ciência Ambiental pelo Programa de Pós-Graduação em Ciência Ambiental (Procam), Universidade de São Paulo (USP), e doutorando em Patalogia na Faculdade de Medicina, Universidade de São Paulo (USP).@ – reisrguilherme@gmail.com / https://orcid.org/ 0000-0002-9404-974X.

  • Silvia Helena Zanirato, Universidade de São Paulo. Escola de Artes, Ciências e Humanidades

    é doutora e professora livre-docente no curso de Gestão Ambiental da Escola de Artes, Ciências e Humanidades da Universidade de São Paulo e no Programa de Ciência Ambiental (Procam) do Instituto de Energia e Ambiente da Universidade de São Paulo. Integrante do grupo de pesquisa Ambiente e Sociedade do Instituto de Estudos Avançados da USP. @ – shzanirato@usp.br /https://orcid.org/0000.0002.9484.5359.

References

ALBUQUERQUE, U. P.; LUCENA, R. F. P.; ALENCAR, N. L. Métodos e técnicas

para a coleta de dados etnobotânicos. ALBUQUERQUE, U. P. et al. (Org.) Métodos e

técnicas na pesquisa etnobiológica e etnoecológica. Recife, Nupeea, 2010.

ALTIERI, M. A. et al. The greening of the “barrios”: Urban agriculture for food security in Cuba. Agriculture and Human Values, v.16, n.2, p.131-40, 1990.

ARAÚJO, E. L.; FERRAZ, E. M. N. Analysis of vegetation in ethnobotanical studies.

Methods and Techniques in Ethnobiology and Ethnoecology, p.141-59, 2014.

ARMAR-KLEMESU, M. Urban agriculture and food security nutrition and health.

Thematic paper 4. In: BAKKER, N. et al. (Ed.) Growing cities, growing food: Urban

agriculture on the policy agenda. DSE, Fefdafing. 2001.

CEAGESP 2020. Sazonalidade dos produtos comercializados no ETSP. Disponível em:

<http://www.ceagesp.gov.br/wp-content/uploads/2015/05/produtos_epoca.pdf>.

Acesso em: 24 dez 2019.

CONVENÇÃO sobre Diversidade Biológica. COP 5 Decision V/5. Agricultural biological diversity: review programme. 2000. Disponível em: <http://www.cbd.int/convention/cop-5-dec.shtml?m=COP-05&id=7147&lg=0>. Acesso em: 7 jan. 2020.

EICHEMBERG, M. T.; AMOROZO, M. C. de M.; MOURA, L. C. de. Species composition and plant use in old urban homegardens in Rio Claro, Southeast of Brazil. Acta

botanica brasilica, v.23, n.4, p.1057-75, 2009.

GUARIM NETO, G.; AMARAL, C. N. Os quintais como espaços de conservação e

cultivo de alimentos: um estudo na cidade de Rosário Oeste (Mato Grosso, Brasil).

Col. Mus. Para. Emílio Goeldi. Ciências Humanas, Belém, v.3, n.3, p.329-41, set.- dez. 2008.

HURRELL, J. Urban ethnobotany in Argentina: theoretical advances and methodological strategies. Ethnobiology and Conservation, v.3, 2014.

HURRELL, J.; POCHETTINO, M. L. Urban Ethnobotany: theoretical and methodological contributions. Methods and Techniques in Ethnobiology and Ethnoecology,

p.293-309, 2014.

KUMAR, B. M.; NAIR, P. K. R. The enigma of tropical homegardens. Agroforestry

Syst., v.61, p.135-52, 2004.

KINUPP, V. F. Plantas alimentícias não-convencionais da região metropolitana de Porto Alegre, RS. Tese de Doutorado. Programa de Pós-Graduação em Horticultura. Universidade Federal do Rio Grande do Sul, 2007.

KINUPP, V. F; LORENZI, H. Plantas alimentícias não convencionais (Panc) no Brasil:

guia de identificação, aspectos nutricionais e receitas ilustradas. Nova Odessa: Editora

Plantarum, 2014.

KUNKEL, G. Plants for human consumption. S. l.: Koeltz Scientific Books, 1984.

LAKATOS, E. M.; MARCONI, M. A. Técnicas de pesquisa. 3.ed. São Paulo: Atlas,

MACHADO, A. T.; SANTILLI, J.; MAGALHÃES, R. A agrobiodiversidade com enfoque agroecológico: implicações conceituais e jurídicas. Brasília: Embrapa Informação

Tecnológica, 2008.

MADEIRA, N. R. et al. Manual de produção de hortaliças tradicionais. Brasília: Embrapa, 2013.

MIURA, S.; KUNII, O.; WAKAI, S. Home gardening in urban poor communities of

the Philippines. International Journal of Food Sciences and Nutrition, v.54, n.1, p.77-

, 2003.

OAKLEY, E. Home gardens: a cultural responsibility. LEISA Magazine, v.20, p.122-3,

PARDO-DE-SANTAYANA, M. et al. Traditional knowledge of wild edible plants used

in the northwest of the Iberian Peninsula (Spain and Portugal): a comparative study. Journal of Ethnobiology and Ethnomedicine, v.3, n.1, 2007.

PEDROTTI, D. E.; GUARIM NETO, G. Flora ruderal da cidade de Cuiabá, Mato

Grosso, Brasil. Acta bot. bras. v.12, n.2, p.135-43, 1998.

PILLA, M. A. C.; AMOROZO, M. C. M. O conhecimento sobre os recursos vegetais alimentares em bairros rurais no Vale do Paraíba, SP, Brasil. Acta Bot. Bras. 2009,

vol.23, n.4, pp.1190-1201

PLANSAN. Prefeitura Municipal de Areias. Plano Municipal integrado de Saneamento

Básico. 2005. Disponível em:

AREIAS.pdf>. Acesso em: fev. 2020.

RANIERI, G. R. Levantamento etnobotânico das plantas alimentícias nos municípios de

Areias e São José do Barreiro - SP: um patrimônio nos quintais urbanos. São Paulo, 2018.

Dissertação (Mestrado em Ciência Ambiental) – Instituto de Energia e Ambiente, Universidade de São Paulo.

RANIERI, G. R.; ZANIRATO, S. H. Conhecimento etnobotânico como patrimônio: os quintais urbanos nas pequenas cidades do Vale Histórico Paulista. Desenvolv. Meio

Ambiente, v.49, p.183-99, 2018.

RAPOPORT, E. et al. Malezas comestibles del cono sur: y otras partes del planeta. National Academy of Sciences, 2009.

REYES-GARCÍA, V. et al. From famine foods to delicatessen: Interpreting trends in

the use of wild edible plants through cultural ecosystem services. Ecological Economics,

v.120, p. 303-11, 2015.

SEADE. Informações dos Municípios Paulistas. Disponível em: <https://perfil.seade.

gov.br/?#>. Acesso em: 2 fev. 2020.

SERAFIM, H. et al. Anurofauna de remanescentes de floresta Atlântica do município

de São José do Barreiro, estado de São Paulo, Brasil. Biota Neotropica, v.8, n.2, 2008.

TROTTA, A. et al. Análise do conhecimento e uso popular de plantas de quintais urbanos no estado de São Paulo, Brasil. REA-Revista de Estudos Ambientais, 2012.

VINUTO, J. A amostragem em bola de neve na pesquisa qualitativa: um debate em

aberto. Temáticas, n.44, 2014.

VOGL-LUKASSER, B. et al. Plant species with spontaneous reproduction in homegardens in eastern tyrol (Austria): Perception and management by women farmers.

Ethnobotany Research and Applications, v.8, p.1-15, 2010.

WINKLERPRINS, A.; OLIVEIRA, P. S. S. Urban agriculture in Santarém, Pará, Brazil: diversity and circulation of cultivated plants in urban homegardens. Boletim do Museu Paraense Emílio Goeldi. Ciências Humanas, v.5, n.3, p.571-85, 2010.

ZANIRATO, S. H.; CAVICCHIOLI, A. Estratégias de conservação do patrimônio

cultural material. Revista Memória em Rede, v.5, n.8, p.113-27, 2016.

ZEZZA, A.; TASCIOTTI, L. Urban agriculture, poverty, and food security: Empirical

evidence from a sample of developing countries. Food Policy, v.35, n.4, p.265-73, 2010.

ZURLO, C.; BRANDÃO, Z. As ervas comestíveis: descrição, ilustração e receitas. Rio

de Janeiro: Globo, 1989.

Published

2021-04-30

Issue

Section

Agricultura urbana

How to Cite

Ranieri, G. R., & Zanirato, S. H. (2021). Comidas da horta e do mato: plantas alimentícias em quintais urbanos no Vale do Paraíba. Estudos Avançados, 35(101), 269-286. https://doi.org/10.1590/s0103-4014.2021.35101.017