Refugee food as an identity and identification resource
DOI:
https://doi.org/10.11606/issn.2595-2536.v32i2p116-134Keywords:
Refugees, Food, Cultural differences, Identity and IdentificationAbstract
This article aims to promote a theoretical discussion about refuge, identity, ethnic borders, migratory food and reflect on Middle Eastern cuisine as a way of identifying and building/maintaining refugee identities in thecapital of São Paulo. And start discussions about the effects of cultural differences and the strategies of cultural resistance and translation. It is taken into account that cuisine and its practices are full of representations and meanings and that foodculture is an ethnic marker. Refugees are marked by mobile identities, cultural hybridisms and feelings of belonging to their place of origin. This flow of refugees from Syria, starting in 2013, with the installation of restaurants and the sale of takeaway food, undoubtedly stimulates the expansion of the multicultural atmosphere of the city of São Paulo, which is marked by a “diasporic cosmopolitanism”.
Downloads
References
ACNUR. Statistical online database. Brasília (DF), 2017. Disponível em: http:www.unhcr.org
BHABHA, H. O local da cultura. Belo Horizonte:UFMG, 1998.
BARTH,F. Grupos étnicos e suas fronteiras.In:POUTIGNAT, P.; STREIF-FENART, J. Teorias da etnicidade. São Paulo: UNESP, 1998.
BOURDIEU, P. La distincion critique sociale du jugement. Paris:Minuit, 1979.
CASTLES, S. Contextualização: entendendo a migração global:uma perspectiva desde a transformação social. Rev. Inter. Mob. Humana,Brasília, Ano XVIII, n. 35, p. 11-43, jul./dez., 2010.
CASTLES, S.; MILLER, M. La era de la migracion. Mexico: Universitad Autonoma de Zacatecas, SEGO, INM:Colosio, 2004.
CERTEAU, M. A invenção do cotidiano:artes de fazer. Petrópolis:Vozes, 1994.
CONTRERAS, J.;GRACIA, M. Alimentação, sociedade e cultura. Rio de Janeiro: Fiocruz, 2011.
HALL, S. A identidade cultural na pós-modernidade. Rio de Janeiro: Lamparina, 2015.
HARVEY,D.A condição pós-moderna. São Paulo: Loyola, 1992.LEI 9474/97: Estatuto Nacional do Refugiado. Presidência da República, Casa Civil, 22 de julho de 1997.
LUCENA, C. Ensinar para aprender a viver em um novo mundo. Cadernos CERU,São Paulo, v.31, n.1, p. 268-280, 2020.
LUCENA, C. Migrações contemporâneas e impasses identitários: algumas teorias e conceitos. Cadernos CERU, São Paulo, v. 30, n.1, p. 19-49, jun. 2019.
MACIEL, M.E. Uma cozinha à brasileira. Estudos Históricos, Rio de Janeiro,n.33, p.25-39, 2004.
MINTZ, S. Comida e Antropologia: uma breve revisão. Revista Brasileira de Ciências Sociais,v.16,n.47, 2001.
PINHO, F. Novos refugiados sírios trazem facetas inéditas da culinária árabe. Folha de S. Paulo, São Paulo, 9 mar. 2021. Caderno Comida, B 13.
PORTELLI, A. Ensaios de História Oral.São Paulo: Letra e Voz, 2010.
RODRIGUEZ, M.L. Cultura y migración: los procesos de naturalización de la diferencia. Migración, Desplazamiento forzado y Refugio. Quito: Programa Andino de Derechos Humanos y Democracia. UASB-PADH/UNION EUROPEIA/GRUPO SOCIAL FEPP/PLAN MIGRATIÓN, 2005.
RUSHDIE, S. Imaginary homelands. London: Granta Books, 1991.
SAYAD, A. A imigração ou os paradoxos da alteridade. São Paulo: USP, 1998.
SEIXAS,R. Migração simbólica e dialética da identidade cultural nos processos de migração. Brazilian Journal of Latin American Studies,v. 15, n. 29,p.14-37,2017. Disponível em:https://doi.org/10.11606/issn.1676-6288.prolam.2016.128802
SIMMEL, G. Sociologia da refeição.Estudos Históricos, Rio de Janeiro,n.33, p.154-166, 2004.
THOMSON, A. Histórias (co)movedoras: história oral e estudos de migração. Revista Brasileira de História, São Paulo, v. 22, n.44, p.341-364, 2002.
TRUZZI, O. Assimilação re-significada: novas interpretações de um velho conceito. Dados–Revista de CiênciasSociais, Rio de Janeiro, v.55, n.2,p. 517-553, 2012.
URBANTASTE. Disponível em www.uol.com.br/urbantaste/noticias redação/2019/08/27/conheça-7-restaurantes-comandados-por-refugiados-em-sao-paulo.htm.Acesso em:14jun. 2021.WILLIAMS, R. Cultura.São Paulo: Paz e Terra, 1992.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2021 Célia Toledo Lucena
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.